Bill S. Ballinger (1912—1980) eli William Sanborn Ballinger aloitti uransa parilla kovaksikeitetyllä yksityisetsiväkirjalla, joissa seikkaili kovaotteinen Barr Breed. Breed on Sam Spadea muistuttava, tyypillinen sodanjälkeisen rikoskirjallisuuden sankari. Breed-kirjoista on suomennettu ensimmäinen, Puinen enkeli (1948, suomennos 1970). Toiminta alkaa huimaavalla vauhdilla keskeltä tapahtumia ja loppuratkaisu löytyy toisen maailmansodan melskeiden keskeltä. Keskipisteenä on Maltan haukkaa muistuttavasti pieni puinen patsas, jolla tosin ei ole yhtä vaikuttavaa historiaa takanaan kuin Hammettin kuvaamalla linnulla. Puinen enkeli on viihdyttävä kirja, josta puuttuu ns. vakavamman lajityyppikirjallisuuden yhteiskuntakriittisyys. Ballinger kuvaa tapahtumia kuitenkin vauhdikkaasti eikä hän säästele väkivaltaa ja seksiä. Toista Breed-kirjaa, The Body Beautiful (1949), ei valitettavasti ole käännetty.
Aiemmin oli jo suomennettu Ballingerin kenties tunnetuin teos, Kynsi ja hammas (1955), jonka rakenne on mahdollisesti vaikuttanut James Ellroyn Los Angeles -kvartetin kunnianhimoisesti konstruoituihin juoniin. Ballinger, joka on käyttänyt vastaavaa kerrontatapaa muissakin kirjoissaan, kuvaa kahta toisistaan täysin erillistä tapahtumaketjua, jotka lopulta yhtyvät yllättävällä tavalla. Toisaalta kun tämän tietää etukäteen, ratkaisu ei enää yllätä niin kuin sen olisi tarkoitus. Sitä paitsi Ballingerin tapa kuvata yksityiskohtaisesti toisen tapahtumaketjun oikeussalidraamaa puuduttaa lukijan.
Tätä kirjaa Mauri Sariola plagioi salanimellä Esko Laukko julkaisemassaan kirjassa Sen yli käy vain tuuli viheltäin (1969). Sariola kiisti aluksi syyllisyytensä, mutta kun asiantuntijalausunnot (mm. Kai Laitinen) totesivat Sariolan olevan syypää, niin hän lupautui ilman oikeudenkäyntiä maksamaan 5 400 mk Ballingerille. Tämä taas lupautui luovuttamaan rahat Suomen Kirjailijaliitolle, joka ei niitä kuitenkaan koskaan saanut. Timo Kukkola väittää, että toinenkin Laukko-kirja, Keltainen kummitus (1967), on plagiaatti Kynnestä ja hampaasta.
Kolmas Ballinger-suomennos Tappava haave (1950) yhdistää minämuotoisessa kerronnassa kulkevan yksityisetsivän tarinan sekä niin ikään minämuodossa kerrotun naisen tarinan köyhyydestä rikkauteen ja edelleen turmioon. Yksityisetsiväjaksot, joissa päähenkilö etsii tuntematonta naista hetken mielijohteesta, ovat jännittäviä ja mukaansatempaavia, mutta kohdat, joissa nainen kertoo elämästään, ovat piinallisen yksityiskohtaisia.
Ballingerin parhaana teoksena pidetään suomentamatonta The Wife of the Red-Haired Man -teosta (1957). Ballinger kirjoitti myös käsikirjoituksia televisioon, mm. sarjoihin Cannon, Mike Hammer ja Alfred Hitchcock esittää. Ballinger käsikirjoitti myös pienen budjetin jännityselokuvat The Strangler (1964) ja Operation C.I.A. (1966), joka on ensimmäisiä elokuvia Vietnamin sodasta ja jonka pääosassa on nuori Burt Reynolds.
Ballingerin toinen sankari valitettavan lyhytaikaisen Barr Breedin lisäksi oli Joaquin Hawks, CIA:n agentti, joka esiintyi vuosina 1965—66 julkaistuissa viidessä romaanissa. Näistä kolme on suomennettu kioskikirjasarjoissa. Hawks on puoliksi intiaani, puoliksi espanjalainen ja lajityypin perinteiden mukaan sietämättömän komea, neuvokas ja voimakas. Psykokaasuterroristit (1965) sijoittuu Kiinaan, jonne Hawks oudon helposti soluttautuu. Kirjassa on kummallisuuksia: tiedemiehet pystyvät esittämään sirkusnumeroita paetessaan halki Kiinan, kiinalaista arkipäivää kuvataan yllättävän pitkään, ikään kuin Ballinger haluaisi suorittaa jonkinlaista valistustyötä, ja Hawks näkee reilun kolmen sivun ajan unta intiaaniesi-isistään. Tappajia Bangkokissa ja Tappojahti Jaavanmerellä (molemmat 1965) ovat muut Hawks-suomennokset. Niissä on samaa vikaa kuin Psykokaasuterroristeissa: toiminta on hidasta ja epäuskottavaa. Seksiä kirjoissa ei ole, vaikka ainakin suomalaisten kirjojen kannet antavat niin olettaa.
Romaanit:
Kynsi ja hammas. Suom. Panu Pekkanen. Lepakko 4. Tammi: Helsinki 1960. Alun perin The Tooth and the Nail. Harper 1955.
Psykokaasuterroristit. Lepohetki 24. Suom. E. Korvala. Sarjakustannus: Helsinki 1967. Alun perin The Chinese Mask. New American Library 1965.
Puinen enkeli. Suom. Juhani Pietiläinen. Tammi: 1970. Alun perin The Body in the Bed. Harper 1948.
Tappajia Bangkokissa. Lepohetki 23. Suom. Päivi Haukinen. Sarjakustannus: Helsinki 1967. Alun perin The Spy in Bangkok. New American Library 1965.
Tappava haave. Suom. Juhani Pietiläinen. Tammi: Helsinki 1970. Alun perin Portrait in Smoke. Harper 1950.
Tappojahti Jaavan merellä. Lepohetki 25. Suom. Tarja Lehto. Sarjakustannus: Tampere 1968. Alun perin The Spy in the Java Sea. New American Library 1966.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti