tiistaina, elokuuta 14, 2007

Howard Browne

Howard Browne (1908—1999) aloitti uransa mm. Conflict-, Mammoth Detective- ja Mammoth Mystery -lehtien päätoimittajana 1940—50-luvulla. Browne toimitti myös Fantastic- ja Amazing Stories -nimisiä science fiction -lehtiä, vaikka omien sanojensa mukaan hän inhosi science fictionia.
Tarina kertoo, että Browne osti Mickey Spillanelta tieteisnovellin, mutta se oli niin huono, että Browne kirjoitti sen uudestaan. Tarina julkaistiin kuitenkin Spillanen nimellä, jolloin tämä soitti toimitukseen ja haukkui Brownea kirjoitustaidottomaksi typerykseksi, kunnes Browne sai kerrottua kirjoittaneensa John Evansin nimellä dekkareita. Tällöin Spillane sanoi: "Sinäkö kirjoitit ne kirjat?" ja pyysi käytöstään anteeksi.
John Evans -nimen Browne nappasi Chandlerin romaanista Nainen järvessä (1944). Tällä nimellä hän julkaisi 1946 ensimmäisen rikoskirjansa Halo in Blood, jonka päähenkilö on chicagolainen yksityisetsivä Paul Pine. Pine-kirjoja ilmestyi 1940—50-luvulla yhteensä neljä. Ne olivat omana aikanaan edistyksellisiä ja jopa kiisteltyjä, kun yhdessä teoksista kuvataan lesbosuhdetta. 1980-luvulla Browne palasi Pinen pariin yhdessä romaanissa. Brownen ensimmäinen romaani oli Warrior of the Dawn (1943), mutta se on Edgar Rice Burroughsin Tarzan-kirjoja muistuttava seikkailuromaani kivikauden ihmisestä. [Olen kirjoittanut Brownen Warrior of the Dawnista ja sen jatko-osasta, jonka nimeä en nyt saa päähäni, Pulp-lehdessä 1/2005. Anekdootti kertoo, että kun Browne lähetti kirjan Burroughsille, tämä vastasi sen olevan paras kirja, minkä hän on ikinä kirjoittanut! - jn]
Browne lakkasi julkaisemasta romaaneja 1960-luvulla ja alkoi kirjoittaa 1970-luvulla käsikirjoituksia sellaisiin tv-sarjoihin kuin 77 Sunset Strip, Mission: Impossible, Simon and Simon, Destry ja Virginian. Brownen viimeiseksi teokseksi jäi kehuttu puolidokumentaarinen Pork City (1988).
Brownelta on valitettavasti suomennettu vain yksi romaani, hänen omalla nimellään alun perinkin ilmestynyt Paul Pine -kirja Kaksinkertainen erehdys (1957). Kirja muistuttaa hyvin paljon Brownen ihailemaa Raymond Chandleria lankeamatta kuitenkaan plagiointiin tai tyhjään toistamiseen. Paul Pine on Marlowen kaltainen yksinäinen ja apea yksityisetsivä, jolle letkauttelu ja auktoriteettien vastustaminen tyhjänpäiväisellä leuanlouskutuksella on ainoa mahdollisuus säilyttää henkilökohtainen koskemattomuus ja omanarvontunto. Kirjassa Pinea pyydetään selvittämään kiristysjuttu, johon liittyvät Chicagon lähellä olevan pikkukaupungin raharikkaat ja näiden ahdistuneet tai typerät jälkeläiset sekä Pinen tuntema yksityisetsivä ja tämän vaimo. Pettymyksen ja elämänväsymyksen määrä on kirjassa huikea, mutta se on nimenomaan dekkarina jännittävää luettavaa. On sääli, ettei Pine-kirjoja ole suomennettu enempää. Jonkun kustantajan olisi syytä korjata puute välittömästi.
Roger Cormanin gangsterielokuva Chicagon verilöyly (1967) on Howard Brownen käsikirjoittama. Elokuvasta samana vuonna tehdyn romaaniversion on kuitenkin kirjoittanut Boris O’Hara — kuka lie — ja se on suomennettukin, virnistelevä Jason Robards kannessa Al Caponena. [Olen epäillyt, että Boris O'Hara - joka ei julkaissut koskaan toista kirjaa - olisi Howard Browne salanimellä - ainakin nimissä on samat alkukirjaimet, H ja B. - jn] Pari muutakin rikoselokuvaa Browne käsikirjoitti, Cormanin New World -yhtiön tuottaman ja Steve Carverin ohjaaman, kammottavaksi sanotun Caponen (1975), jossa Ben Gazzara esittää gangsteripäällikköä, sekä Joseph Pevneyn Portrait of a Mobsterin (1961), jota pidetään kelvollisena Dutch Schultz -elokuvana.

Romaani:
Kaksinkertainen erehdys. Manhattan 30. Suom. U. Maajärvi. Vaasa: Vaasa 1966. Alun perin The Taste of Ashes. Simon and Schuster 1957.

Ei kommentteja: