keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Edward S. Aarons

Edward S. Aarons (1916—75) tunnetaan parhaiten agentti Sam Duellista kertovista kirjoistaan, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös muuta rikoskirjallisuutta. Aaronsin ensimmäiset romaanit Death in the Lighthouse ja Murder Money ilmestyivät jo 1938 nimellä Edward Ronns; Aarons kieltäytyi 1960-luvulla antamasta oikeuksia näiden ja kolmannen kirjansa The Corpse Hangs High (1939) uudelleenjulkaisuun.
Ronns-nimellä Aarons julkaisi romaaneja ja elokuvien kirjaversioita vielä 1960-luvun alussa ja novelleja mm. sellaisissa lehdissä kuin Double-Action Detective, joka ilmestyi vuosina 1938—40, Angel Detective, Detective Story Magazine, Clues, Phantom Detective, Mercury Mystery Magazine ja Scarab Mystery Magazine. Kaksi viimeksi mainittua lehteä ovat 1950-luvun julkaisuja.
Sam Durell esiintyi ensimmäisen kerran suomentamattomassa kirjassa Assignment to Disaster, joka ilmestyi 1955. Sen jälkeen Durell seikkaili vielä 40 kirjassa. Aaronsin kuoleman jälkeen sarjaa on jatkanut Will B. Aarons, joka ei ole Aaronsin poika, vaan yhteissalanimi. Nimi sisältää vitsin: Will B. = "will be".
Durell-kirjat ovat paremmin kirjoitettuja kuin monet saman ajan vakoilusarjat. Aaronsilla on tilanteiden ja draaman tajua ja hän kirjoittaa usein terävää dialogia. Durell ei myöskään ole väkivaltainen sadisti, kuten niin monet muut kirjallisuuden vakoilijat, eikä hän juokse naisten perässä. Kirjassa Tehtävä Palermo (1966) Durell pidättäytyy bordellin palveluista ja siemailee viskiä tiskillä sillä välin, kun hänen toverinsa viettää aikaansa huoneissa. Durell on CIA:n palkkalistoilla eikä yksityisetsivä, kuten esimerkiksi Chet Drum, eikä hän osaa karatea tai muitakaan erityiskikkoja. Durell ei myöskään paasaa aseista ja niiden käytöstä kovin usein. Durell on kuitenkin amerikkalaisen vakoilukir-jallisuuden kovaksikeitetyin tyyppi heti Helmin jälkeen.
Toisaalta Durell eroaa Helmistä siinä, että hän ei käytä likaisia keinoja päämääriensä saavuttamiseksi. On huomautettu, että siinä missä Aaronsin kirjojen "pahikset" kiduttavat ja tappavat hitaasti, Durell tappaa nopeasti, siististi ja yleensä aseella.
Kiinnostavimpia Durell-kirjoja on varhainen Petos (1956), jossa Durell lavastetaan petturiksi, jotta hän voisi paljastaa, kuka CIA:n sisällä on todellinen petturi. Durellin kavaltamiksi väitetyt paperit kuitenkin katoavat ja Durell joutuu epäilyttävään valoon. Hän joutuu ampumaan parasta ystäväänsä ja katoamaan maan alle. Petos esittää, että pahin uhka amerikkalaiselle demokratialle eivät välttämättä ole kommunistit, vaan yksinvaltaa hamuavat äärioikeistolaiset tahot — kirjassa heitä edustaa hiukan höynähtänyt kuvernööri, joka yrittää saada aikaan ydinsodan, jonka jälkeen hän astuisi apulaisineen valtaan.
Durell-kirjoissa on usein muistumia muunlaisesta rikoskirjallisuudesta. Petoksen kuvaus Durellista "vääränä miehenä" muistuttaa monia aikansa film noireja ja kirjassa on tarttuvaa epätoivoa, jota ei monista vakoilukirjoista löydä. Tehtävä Palermossa -teoksessa kolme mafian kaltaisen järjestön työntekijää karkaa rangaistuksen uhallakin, koska heidän järjestönsä on muuttunut ja alkanut osoittaa mielenkiintoa terroritekoja kohtaan. Miehet pakenevat halki Amerikan kuin mitkäkin murhaajat ja ottavat lopulta yhteyttä Durelliin. Tapaus Zorayassa (1960) Durell kulkee halki Arabian niemimaan ja auttaa vallasta syöstyn imaamin rappioitunutta poikaa ottamaan vallan haltuunsa. Kirja on parhaimmillaan kuin vanhanaikainen seikkailuromaani — siinä on runsain mitoin myös sellaisen helmasyntiä, rasismia. Kirja tosin päättyy Durellin repliikkiin: "Se on Allahin tahto."
Durell-kirjojen taso laski 1960-luvun puolenvälin jälkeen. Ilmeisesti James Bondin suosio pakotti Aaronsin samaan muottiin kuin kaikki muutkin vakoojakirjailijat — 60-luvun lopun ja 70-luvun Durelleja ei juuri erota muista saman ajan kirjoista.
Aaronsin varhaisimmat, Ronnsin nimellä ilmestyneet kirjat ovat huonompia kuin Durell-kirjat. Ne ovat usein raakileita, kun Durell-kirjat ovat sujuvia ja vetäviä toimintakirjoja. Parhaimmillaan Aaronsin vanhemmissakin teoksissa on hyviä toimintakohtauksia ja ajalle tyypillistä, kiehtovan synkkää tunnelmaa. Niistä näkyy Durell-kirjoja paremmin se, että Aarons harrasti koko ikänsä purjehdusta — kirjat sijoit-tuvat saariin ja satamiin.
Naispaholainen (1948) on seikkailullinen kertomus Joshua Cranesta, joka sekaantuu Floridan edustan saarilla murhaan, kullan salakuljetukseen ja vallankumouksellisten puuhasteluun. Kirjan toimintakohtaukset ovat hyviä ja joissain kohtauksissa on hyvää noir-tyyppistä otetta (yksi kohtaus tapahtuu öisessä myrskyn piinaamassa kaupungissa, jonka kaikki valot ovat sähkökatkoksen takia sammuneet), mutta juonessa on katkoksia ja aukkoja.
Kuolema kalastaa (1953) on noir-tyyppinen kertomus nyrkkeilijä Barney Hammondista ja tämän Henry-veljestä, joka on kalastaja pienessä satamakaupungissa. Puolirikollinen Peter Hurd pitää kaupunkia ja sen poliisivoimia vallassaan ja pyrkii saamaan kaikki kalastajat tekemään hänelle töitä. Henry Hammond vastustaa Hurdia, ja eräänä päivänä yksi hänen miehistönsä jäsenistä ammutaan. Barney Hammond päättää selvittää rikoksen ja pistää kaupungin epämääräiset ainekset järjestykseen. Melko tyypillinen tarina on kerrottu vauhdikkaasti. Loppuratkaisu on lukijalle kuitenkin valitettavasti selvä jo ennen kuin Barney löytää totuuden.
Romaanissa Mies, joka kuoli kaksi kertaa (1947) seikkailee Aaronsin varhaistuotannon parin teoksen vakiohahmo, poliisietsivä Jerry Benedict. Mustassa kohtalossa (1953) Floridassa asuva Sam Cortez selvittelee veljensä arvoituksellista kuolemaa: tämän on väitetty sekaantuneen kuubalaisten salakuljettajien touhuihin ja nostaneen juuri ennen kuolemaansa pankista satatuhatta dollaria.

Romaanit:

Päähenkilö kaikissa Sam Durell, paitsi kirjoissa Kuolema kalastaa, Mies, joka kuoli kaksi kertaa ja Musta kohtalo

Henki vaarassa. Puuma 3. Suom. S. Laherma. Kodaprint: Helsinki 1961. Alun perin Assignment — Helene. Fawcett 1959.
Kiinalainen tehtävä. Puuma 100. Suom. Antti Sampo. Viihdekirjat: Kööpenhamina. Alun perin Assignment — Peking. Fawcett 1969.
Kultainen tyttö. Puuma 101. Suom. Matti Hossa. Viihdekirjat: Kungsbacka 1977. Alun perin Assignment — Golden Girl. Fawcett 1972.
Kuolema kalastaa. Puuma 102. Suom. Antti Sampo. Viihdekirjat: Tapiola 1977. Alun perin The Net. Graphic 1953.
Mies, joka kuoli kaksi kertaa. Puuma 77. Suom. H. Orava. Viihdekirjat: Tapiola 1971. Alun perin No Place to Live. McKay 1947.
Musta kohtalo. Puuma 79. Suom. Liisa Ranta. Viihdekirjat: Tapiola 1971. Alun perin Dark Destiny. Graphic 1953.
Petos. Puuma 16. Suom. Maire Nopanen. Viihdekirjat: Tapiola 1962. Alun perin Assignment — Treason. Fawcett 1956.
Tapaus Cassandra. Puuma 50. Suom. Maire Nopanen. Viihdekirjat: Tapiola 1966. Alun perin Assignment — Lowlands. Fawcett 1961.
Tapaus kreivitär Apollio. Puuma 45. Suom. Veijo H. Kainulainen. Viihdekirjat: Tapiola 1965. Alun perin Assignment — Sorento Siren. Fawcett 1963.
Tapaus Lili Lamaris. Puuma 27. Suom. Maire Nopanen. Viihdekirjat: Tapiola 1964. Alun perin Assignment — Lili Lamaris. Fawcett 1959.
Tapaus Madeleine. Puuma 12. Suom. Matti Hossa. Kodaprint: Helsinki 1962. Alun perin Assignment — Madeleine. Fawcett 1958.
Tapaus Zoraya. Puuma 22. Suom. A. Rauanheimo. Viihdekirjat: Tapiola 1963. Alun perin Assignment — Zoraya. Fawcett 1960.
Tehtävä Angelina. Puuma 85. Suom. Maire Nopanen. Viihdekirjat: Tapiola 1972. Alun perin Assignment — Angelina. Fawcett 1958.
Tehtävä Ankara. Puuma 95. Suom. T. Pihlasvalo. Viihdekirjat: Kööpenhamina 1974. Alun perin Assignment — Ankara. Fawcett 1961.
Tehtävä Budapestissä. Puuma 10. Suom. Matti Hossa. Kodaprint: Helsinki 1961. Alun perin Assignment — Budapest. Fawcett 1957.
Tehtävä Burman tyttö. Puuma 96. Suom. T. Pihlasvalo. Viihdekirjat: Kööpenhamina. Alun perin Assignment — Burma Girl. Fawcett 1961.
Tehtävä Carlotta Cortez. Puuma 97. Suom. Matti Hossa. Viihdekirjat: Kööpenhamina 1974. Alun perin Assignment — Carlotta Cortez. Fawcett 1959.
Tehtävä Cong Hai Kill. Puuma 98. Suom. Matti Hossa. Viihdekirjat: Kööpenhamina 1974. Alun perin Assignment — Cong Hai Kill. Fawcett 1966.
Tehtävä hopeaskorpioni. Puuma 108. Suom. Pirkko Ikonen. Viihdekirjat: Kungsbacka 1978. Alun perin Assignment — Silver Scorpion. Fawcett 1973.
Tehtävä Karachi. Puuma 47. Suom. Veijo H. Kainulainen. Viihdekirjat: Tapiola 1966. Alun perin Assignment — Karachi. Fawcett 1962.
Tehtävä Mara Tirana. Puuma 24. Suom. Maire Nopanen. Viihdekirjat: Tapiola 1963. Alun perin Assignment — Mara Tirana. Fawcett 1960.
Tehtävä Palermo. Puuma 80. Suom. L. Lester. Viihdekirjat: Tapiola 1971. Alun perin Assignment — Palermo. Fawcett 1966.
Tehtävä Polaris 727. Puuma 43. Suom. H. Suikkanen. Viihdekirjat: Tapiola 1965. Alun perin Assignment — Sulu Sea. Fawcett 1971.
Tyttö kuusta. Puuma 78. Suom. Seija Ruutu. Viihdekirjat: Tapiola 1971. Alun perin Assignment — Moon Girl. Fawcett 1968.

Nimellä Edward Ronns:

Miljoonan dollarin murha. Kultamitalikirja 4. Suom. Seppo Lahti. Mantere: Helsinki 1955. Alun perin Million Dollar Murder. Fawcett 1950.
Naispaholainen. Kultamitalikirja 8. Suom. Seppo Lahti. Pi-Ko: Helsinki 1961. Alun perin Nightmare. McKay 1948.

Ei kommentteja: