perjantaina, syyskuuta 14, 2007

Thomson Burtis

Thomson Burtis erikoistui lentotarinoihin ja julkaisi 1930-luvulla monia lentoaiheisia kirjoja. Vuonna 1932 ilmestynyt Flying Blood on rikoskirja; siinä ryöstetään ravirata ja paikalta paetaan lentokoneella. Burtis kirjoitti jonkin verran myös Black Maskiin.
Burtisilta on suomennettu yksi romaani, jonka on julkaissut pieni Taru jo vuonna 1931. Romaanissa Ilmojen sankari (1928?) nuori Russ Farrell (suomennoksessa Farrel) valmistuu lentoupseeriksi ja työskentelee tämän jälkeen rajavartiolentäjänä. Hän taistelee salakuljettajia vastaan, pelastaa ihmisiä hurrikaanin tuhoamasta kaupungista ja lopussa hän pelastaa kaivoksen anarkistikiihottajilta. Kirjan yleissävy on reipas ja naiivi.
Burtisilta on suomennettu lisäksi pari novellia, jotka eivät ole ollenkaan niin kirkasotsaisia kuin Russ Farrell -romaani. ”Kovia poikia” kuuluu pulp-kirjallisuuden alalajiin, jossa kerrotaan koelentäjien maailmasta. Alalaji kulminoitui sittemmin Tom Wolfen romaaniin, joka tunnetaan myös Philip Kaufmanin elokuvana Valiojoukko (1983). Burtisin novelli on aika kaukana Wolfen ja Kaufmanin yhteiskuntaa ja historiaa valottavista projekteista, mutta on sinänsä sujuva kertomus kahdesta rämäpäästä, jotka melkein tahallaan ajavat uusia syöksypommikoneita romuksi. ”Slim näkee tähtiä” -tarinassa salaperäinen mies ajautuu lentolaivueen hoiviin; paljastuu, että mies on sekaantunut salakuljetukseen, mutta haluaa auttaa poliisia löytämään rikollisjengin. Tässäkin novellissa Burtisin kerronta on sujuvaa ja ote rento.
Burtisin novelleista ja kirjoista on tehty pari elokuvaa ja hän itse toimi skenaristina. Tuntemattoman Harry Joe Brownin ohjaama Madison Square Garden (1932) ja Albert S. Rogellin John Wayne -lännenelokuva Oklahoman musta kulta (1943) perustuvat Burtisin alkuperäistarinoihin ja Lewis R. Fosterin lentoseikkailuelokuva Etelämeren merirosvot (1951) puolestaan perustuu Burtisin romaaniin. James Floodin rikoselokuva Undercover Man (1932) on Burtisin käsikirjoittama.

Romaani:
Ilmojen sankari Russ Farrellin seikkailuja. Taru: Helsinki 1931. Alun perin ilmeisesti Russ Farrell, Airman. Doubleday 1928.
Novellit:
Kovia poikia, Seikkailujen Maailma 7/1949.
Slim näkee tähtiä, Seikkailujen Maailma 2/1950.

Ei kommentteja: