Tässä todellinen makupala: Raymond Chandlerin novellisuomennokset Seikkailujen Maailmasta. Sen jälkeen kun itse nämä löysin, olen ihmetellyt, miksei asiaa tiedetä laajemmin - tähän liittyy tietysti sellainen surukin, että eikö Pulpografian kirjoittamisesta ollut mitään iloa ja eikö kukaan ole lukenut sitä? Oikeasti ihmettelen sen takia, että hakusanassa mainitsemastani Ellery Queenin jännityslukemisto -lehdestä tuli 80-luvun lopulla kova keräilykohde, josta saattoi saada sata markkaa. (Se onkin tuon lehden harvinaisin numero, syystä tai toisesta.) Mutta näistä Seikkailujen Maailmoista ei ole ikinä pyydetty noin kovia hintoja, vaikka ne ovat taatusti lähempänä Chandlerin juuria kirjailijana - ja kansikuvatkin ovat hienoja, päinvastoin kuin kliinisessä Ellery Queen -lehdessä.
Raymond Chandleria (1888—1959) ei erikseen tarvinne esitellä eikä häntä tässä kirjassa oikeastaan tarvitsisi mainitakaan, ellei paria hänen novelliaan olisi julkaistu Seikkailujen Maailmassa. ”Red Wind” (1937) on käännetty nimellä ”Punainen tuuli”. Novelli, jossa päähenkilönä on esi-Marlowe John Dalmas, on suomennettu myös novellikokoelmassa Leipätyönä harmit (1972) nimellä ”Kuuma tuuli”. Vanhempi käännös, joka on itse asiassa ensimmäinen Chandler-suomennos, on hiukan lyhennelty. Toinen Seikkailujen Maailman Chandler-suomennos on oikeastaan vielä yllättävämpi: ”Kuolema kintereillä” on ”Bay City Blues” (1938), yksi niitä novelleja, jotka Chandler omien sanojensa mukaan ”kannibalisoi” eli käytti aineksena romaaneissaan eikä antanut lupaa julkaista niitä uudestaan.
Näiden lisäksi lehtinovellina on julkaistu Chandlerin ainoa Philip Marlowe -novelli ”Marlowe Takes on the Syndicate” (1959), joka ilmestyi alun perin London Daily Mailissa. Nimellä ”The Pencil” novelli ilmestyi Manhuntissa 1960. Novelli on julkaistu myös nimellä ”Philip Marlowe’s Last Case”, josta suomennoksenkin nimi, ”Philip Marlowen viimeinen asiakas”. Teksti on sittemmin julkaistu Chandler-valikoimassa Kiristäjät eivät ammu (1991) nimellä ”Lyijykynä”.
Kuriositeetti on anonyymina julkaistu Nainen ilman omatuntoa (Lehtipaino 1945), joka on lyhennelty ja oiottu versio Chandlerin ja Billy Wilderin käsikirjoituksesta Wilderin samannimiseen elokuvaan (1944), joka perustuu James M. Cainin sittemmin suomennettuunkin romaaniin (1943). Noin 80-sivuinen kirja julkaistiin Paletin filmiromaanit -sarjassa — jostain syystä juuri tämä kappale on antikvariaateissa yleisen sarjan harvinaisin osa. Sitä voi halutessaan pitää ensimmäisenä Chandler-suomennoksena.
Novellit:
Kuolema kintereillä, Seikkailujen Maailma 6/1951. Alun perin Bay City Blues, Dime Detective, kesäkuu 1938.
Kuuma tuuli, Seikkailujen Maailma 11/1950. Alun perin Red Wind, Dime Detective, tammikuu 1937.
Philip Marlowen viimeinen asiakas, Ellery Queenin jännityslukemisto 3/1962. Alun perin Marlowe Takes on the Syndicate, London Daily Mail, 4.-10.4. 1959.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti