Kirjailija, jonka arvo on silmissäni vain noussut Pulpografian ilmestymisen jälkeen. Muistan tuolloin kirjaa tehdessäni lukemani novellit hauskoina ja viihdyttävinä ja absurdismissaan omaperäisinä. En ole varma, mutta Championia saattaa olla mukana Otto Penzlerin uudessa kirjassa The Big Black Lizard Book of the Pulps, jossa on 1000 sivua alkuperäistä rikos-pulpia. Sen verran pitää vielä lisätä, että Champion kirjoitti myös pari pokkaria. Ainakin nämä löydän nopeasti: Run the Wild River (Lion 1952) ja The Sexual Psychopath (Lancer 1967). Edellinen käsittelee "wetback slaverya" El Pasossa - meksikolaiset aiheet olivat siis lähellä Championin sydäntä, syystä tai toisesta. Tosirikoslehtiä, joihin Champion kirjoitti, olivat muun muassa Master Detective Magazine ja True Detective.
D. L. Championin oikea nimi oli D’Arcy Lyndon Champion (?—1968); hän kirjoitti myös nimellä Jack D’Arcy. Hänen kuuluisin luomuksensa on Richard Curtis Van Loan eli The Phantom Detective. Suomeksi Phantom Detective tunnetaan Naamiomiehenä — 1930-luvulla kirjoitettuja pienoisromaaneja julkaistiin 1960-luvulla uudestaan ja Suomessa omana lehtenään. Yksikään niistä ei tosin ole Championin kirjoittama. Champion kirjoitti The Phantom Detectiven lisäksi mm. All-Story Detectiveen, Detective Talesiin ja Popular Detectiveen. Black Maskiin Champion kirjoitti yhteensä 26 novellia yksityisetsivä Rex Sacklerista — näitä novelleja pidetään erittäin hauskoina.
Championilta on suomennettu muutama novelli, joissa hän paljastuu aikamoiseksi irvileuaksi, joka ei ota lajityyppiä vakavasti. ”Etsivätoimisto Spooner ja kumppani” on suomennetuista novelleista selvimmin lajityyppiparodia; siinä Shelton Spooner -niminen yksityisetsivä on vastakohta kaikille seksikkäille ja väkivaltaisille sankareille. Hän ei ole koskaan laukaissut asetta ja pitää kaljunsa peittona huonosti paikoillaan pysyvää peruukkia. Tässä seikkailussa hän saa ensimmäistä kertaa käteensä aseen ja jopa laukaisee sen. Jännittävää on, että tässä parodiassa näkyvät aivan samat piirteet kuin sittemmin 1980—90-luvulla kirjoitetuissa pastissidekkareissa: sankarin osaamattomuus, ujous ja vaatimattomuus ja hänen yksityiselämään liittyvät ongelmansa.
”Kädenlyönti kuolemalle” esittelee Harry Grey -nimisen yksityisetsivän. Tämäkin novelli alkaa hyvin parodisesti kauppakasseja (patonkia ja salaattia) kuljettavine tyhmine gangstereineen ja sirkuksesta karkaavine kääpiöineen ja jättiläisnaisineen, mutta lopussa novellista tulee hieman tavanomaisempi. Champion osaa kuitenkin kehitellä kutkuttavia tilanteita ja aitoa huumoria kliseisistä käänteistä ja henkilöistä.
Parodinen on myös ”Kaksinaamaista peliä Meksikossa”, jossa seikkailevat keikarimainen meksikolainen yksityisetsivä Mariano Mercado ja tämän apuri, novellin minäkertoja Latham. Mercadon tekee erikoiseksi hänen tavaton keikarimaisuutensa — kertojalta loppuvat sanat Mercadon vaatteiden värejä kuvaillessa —, mutta myös hänen bakteerikammonsa. Novelli alkaa, kun Mercado kavahtaa näppylänaamaista miestä. Kun tämä myöhemmin ottaa Mercadon palvelukseensa, Mercado pirskottelee päälleen antiseptistä liuosta. Mercado on kuitenkin myös kova tappelemaan ja hyvä ampumaan, joten siitä puolesta ei ole pulaa. Vaikka novelli sijoittuu Meksikoon, paikallisväriä siinä ei ole paljoakaan, ja gangsteritkin tuodaan Chicagosta asti rettelöimään. Mercado-novellit ilmestyivät alun perin Dime Detectivessä vuosina 1944—48.
”Panoksena elämä” on Championin suomennetuista novelleista vähiten parodinen. Huumoria siinä on jonkin verran lähinnä siitä, että yksityisetsivä Dave Evans toimii nuoren Greg-pojan huoltajana ja yrittää jatkuvasti kieltää Gregia puuttumasta tutkimuksiinsa. Tässä novellissa Evansille — tai pikemminkin todisteet löytävälle Gregille — annetaan kuin lautasella todisteet siitä, että kuuluisa poliitikko on murhannut kirkon edustalta löytyneen miehen. Kohtuullisen kiinnostavassa novellissa on yllättävän selkeä juoni.
Champion kirjoitti myös tosirikosartikkeleita, joita hän alkoi kirjoittaa 1950-luvulla pulp-lehtien kuoltua. Pari on suomennettu. ”Murha alastoman nymfin vuoksi” kertoo erikoisen kolmiodraaman ranskalaiselta nudistileiriltä. Draaman yksi osapuoli on omituinen kirjailija, jonka mielestä murhaaminen on osa ihmisen seksuaalisuutta. ”Pimeän vuoristoseudun katteeton autuus” kertoo Yhdysvaltain takamaiden pienestä kylästä, jonka asukas älyää tilaavansa postimyynnistä tavaroita katteettomilla sekeillä. Villitys leviää koko kylään.
Championin novelleja on julkaistu joissain uudehkoissa antologioissa. Tosirikostarina ”Madame Murder” (1954) on kirjassa Murder Plus (1992) ja ”Footprints on a Brain” kirjassa Hard-boiled Detectives (1992).
Novellit:
Etsivätoimisto Spooner ja kumppani, Seikkailujen Maailma 6/1958.
Kaksinaamaista peliä Meksikossa, Seikkailujen Maailma 12/1956.
Kädenlyönti kuolemalle, Seikkailujen Maailma 9/1955.
Panoksena elämä, Seikkailujen Maailma 6/1954.
Artikkelit:
Murha alastoman nymfin vuoksi, Mies 12/1961.
Pimeän vuoristoseudun katteeton autuus, Apu 24/1954.
1 kommentti:
Great to hear, Barb! So nice to meet you.
Lähetä kommentti