perjantaina, joulukuuta 07, 2007

Paul Chadwick

Paul Chadwickiltä on Pulpografian ilmestymisen jälkeen julkaistu kooste pulp-tarinoita. Tässä James Reasonerin arvio. Tässä listaa hänen pulp-tarinoistaan.

Paul Chadwick kirjoitti 1930-luvulta saakka mm. sellaisiin lehtiin kuin Five Detective Novels, Dragnet, Captain Hazzard ja Ace Mystery. Chadwick kehitteli myös Secret Agent X:n, josta kertovia novelleja julkaistiin 1960-luvulla pokkareina salanimellä Brant House. Chadwick kirjoitti kummallisuuksista kertovia kauhunsekaisia ns. shudder-tarinoita. Michael Grosz pitää häntä Cornell Woolrichin edeltäjänä juonien ja tunnelmien kehittäjänä. Chadwick kirjoitti myös Ten Detective Aces -lehteen poliisitarinoita, joiden pääosassa oli Wade Hammond. Hammond-novellit ilmestyivät vuosina 1931—36 ja niiden on sanottu olevan yhdistelmä Sam Spadea ja Spideria.
Chadwickilta on kuitenkin suomennettu vain yksi lännennovelli. ”Kukaan ei tiedä kohtaloaan” osoittaa Joseph Chadwickin tarinoiden tavoin sen, että lännenkirjallisuus on hyvin läheisessä suhteessa kovaksikeitettyyn rikoskirjallisuuteen. Novellissa yksinäinen cowboy törmää erä-maassa hätääntyneeseen naiseen, jolla on hallussaan postivaunuryöstössä kuolleen pankkiiri-isänsä rahat. Cowboy lupaa viedä rahat lähimmän kaupungin pankkiin, mutta päättää toisin — omantuntonsa hinnalla. Tapahtumat voisi sellaisenaan siirtää nykyaikaan, autojen aikakaudelle.
Chadwickiltä on suomennettu yksi rikosaiheinen artikkeli, ”Murhaava markiisitar”, joka kertoo 1600-luvun kuuluisasta naismyrkyttäjästä Marie d’Aubraysta.

Novelli:
Kukaan ei tiedä kohtaloaan, Seikkailujen Maailma 6/1958.
Artikkeli:
Murhaava markiisitar, Mies 1/1959. Julkaistu nimellä Paul Chadvik.

Ei kommentteja: