perjantaina, joulukuuta 07, 2007

Pari lyhyttä


Whitman Chambers
Whitman Chambers (1896—1968) kirjoitti vuosina 1928—1959 noin 20 rikosromaania, joista kiinnostavimpia ovat pari yksityisetsiväkirjaa, joiden sankareina olivat Simon Lake ja Pierre O’Brien. Black Maskissa Chambers julkaisi vuonna 1936 yhden novellin.
Chambersilta on suomennettu yksi pitkä novelli tai pienoisromaani. Iskussa vuonna 1936 jatkokertomuksena julkaistu ”Kuolleet eivät jätä sormenjälkiä”, jossa yksityisetsivä Stanton Lake ja hänen apulaisensa Abe Bloom ratkaisevat merenrantahuvilalla tapahtuneen murhan. Novelli on puhelias eikä sen juoni ole kovin kiinnostava, mutta se on silti todennäköisesti ensimmäinen suomeksi saatu näyte kovaksikeitetystä rikoskirjallisuudesta.
Chambers toimi käsikirjoittajana ja hänen romaanejaan on filmattu. Kymmenestä Chambers-elokuvasta ainoa Suomessa nähty on Lewis R. Fosterin Naisansa (1949), jossa Dan Duryea esittää yksityisetsivää. Russell Birdwellin The Come On (1956), joka perustuu Chambersin romaaniin, kiellettiin Suomessa. Kiinnostavia voivat olla Chambersin käsikirjoittamat ja William C. Thomasin ohjaamat elokuvat Big Town After Dark ja I Cover Big Town (kummatkin 1947), joissa reportterit selvittävät rikoksia.

Jatkokertomus:
Kuolleet eivät jätä sormenjälkiä, Isku 2—13/1936.

John L. Chambliss
John L. Chamblissilla (1906-?) ei ole sanottavampaa mainetta pulp-kirjailijana. Hän kirjoitti mm. Detective Actioniin ja julkaisi Nick Carter -tarinoita Nick Carter Magazinessa, joka ilmestyi vuosina 1933—36. Lehti oli ensimmäinen yritys tehdä Nick Carterista sankari kovaksikeitetyn kirjallisuuden muottiin valettuna — tosin kovin kovaksikeitettyjä nämäkään Nick Carterit eivät olleet, mutta 1900-luvun alun herrasmiesseikkailijasta oli sentään päästy melkein kokonaan eroon. Yksi Chamblissin Nick Carter -tarina, ”Rendezvous with a Dead Man”, julkaistiin 1940-luvulla kirjana nimellä Murder on Skull Island.
Chamblissilta on suomennettu pari novellia. ”Murha golfradalla” esittelee nuoren syyttäjä Sid Harrisonin, joka selvittää sekä päättelyllä että nyrkeillä golfkentältä löytyneen nuoren naisen murhan. Novelli on pätevää perus-pulpia, joka pohjautuu sekä vanhaan että uuteen perinteeseen. Huonompi on sekava ”Sankari vastoin tahtoaan”, jossa naisia vihaava yksityisetsivä Val Slade saa tehtävän, jonka aikana hän oppii pitämään naisista.
Novellit:
Murha golfradalla, Seikkailujen Maailma 6/1951.
Sankari vastoin tahtoaan, Seikkailujen Maailma 1/1950.

Ei kommentteja: