perjantaina, joulukuuta 07, 2007

Joseph Chadwick

Ensiksi Pulpografian hakusana, sitten Kuudestilaukeavien. Postitan jälkimmäisen kirjan hakusanat varmaan joskus vuonna 2009.

Joseph Chadwick aloitti kirjailijanuransa 1940-luvun lopulla kirjoittamalla osia Masked Rider- ja Rio Kid -sarjoihin. Chadwickistä tuli maineeltaan vaatimaton, mutta ilmeisesti pätevä lännenkirjojen kirjoittaja.
Rikoskirjallisuuttakin Chadwick on tehnyt paljon. Hän julkaisi vuonna 1955 omalla nimellään rikosromaanin The Golden Frame, mutta tällä alalla hän on ollut tuotteliaampi sekä salanimellä John Conway (kuusi kirjaa 1950—60-luvulla) että nimellä John Creighton (kahdeksan kirjaa 1950—60-luvulla). Lisäksi Chadwick on käyttänyt ainakin salanimeä Jo Ann Creighton.
Chadwickiltä on suomennettu vakoiluromaani Toveri Kuolema (1968). Kyseessä on muuten tavanomainen vakoilukirja, mutta erikoista on se, että päähenkilö, CIA:n Mike Shannon sekä taistelee amerikkalaista äärioikeistolaista APS-järjestöä vastaan että yrittää KGB:n pyynnöstä varjella eteläamerikkalaisen kommunistivaltion päämiestä — KGB nimittäin tietää, että ASP yrittää murhata miehen diplomaattivierailulla. Teosta ei löydy ulkomaisista bibliografioista, ja onkin syytä olettaa tämänkin kirjan kohdalla, että se on julkaistu ainoastaan Suomessa.
Chadwickiltä on suomennettu yksi varsinainen rikosnovelli. Tarinassa ”Karavaani aavikolla” kaksi toisiaan vihaavaa jalokivivarasta pakenee poliiseja Saharassa. Mainiossa novellissa on yllättävä loppu.
Chadwickin lännenromaaneja on suomennettu neljä kappaletta ja näiden lisäksi on käännetty pari lännennovellia. 80-sivuinen pienoisromaani ”Karjatila” paljastaa sen, että osa lännenkirjallisuudesta on selvästi velkaa kovaksikeitetylle rikoskirjallisuudelle: Steve Reese, Karjamiesten Suojelujärjestön Texasin aluepäällikkö etsii karjanajossa kadonnutta cowboyta. Samanlainen tapaus on ”Salakuljettajien saaliina”, jossa Ed Rocklin -niminen mies on palkattu selvittämään kiinalaisten työntekijöiden salakuljetusta Meksikon rajan tuntumassa. Novellissa toistuvat melkein sellaisenaan tyypilliset yksityisetsivätarinoiden tapahtumat: Rocklin kolkataan, hänet viedään seudun rikkaan maanomistajan puhutteluun ja hän rakastuu petolliselta vaikuttavaan naiseen. Chadwick ujuttaa kliseet sujuvasti lännenmaisemaan.
Chadwickin novelliin ”Phantom .45s Talk Loud” perustuu John K. Butlerin käsikirjoittama ja John Englishin ohjaama elokuva Rim of the Canyon (1949). Elokuva on kiinnostava, koska siinä Gene Autry esittää kerrankin jotakuta muuta kuin itseään: sheriffiä, joka on 30 000 dollarin arvoisen ryöstösaaliin perässä.

Rikosromaani:
Toveri kuolema. Puuma 67. Suom. Risto Säämänen. Viihdekirjat: Tapiola 1969. Alun perin The Spy Who Was Not With It. 1968.
Rikosnovelli:
Karavaani aavikolla, Seikkailujen Maailma 8/1959.
Lännenromaanit:
Kuolla rahasta. Sheriffi 84. Suom. Berndt Åström. Viihdekirjat: Tapiola 1976. Alun perin Last Stand for Lawman. Ballantine 1973. Julkaistu nimellä Joseph L. Chadwick.
Sheriffin voitto. Montana 1. Suom. S. Laherma. Montana-kirjat: ilman painovuotta ja -paikkaa. Kustantajan nimi muuttui sittemmin Viihdekirjoiksi. Alun perin A Town to Tame. Fawcett 1958.
Teloitetun laakso. Montana 126. Suom. S. Salonen. Viihdekirjat: Tapiola 1978. Alun perin Hangman’s Valley. Lancer 1970.
Lännennovellit:
Karjatila, Seikkailujen Maailma 10—11/1958.
Salakuljettajien saaliina, Seikkailujen Maailma 11/1955.

Joseph Chadwickista ei tiedetä paljon mitään, mutta hän oli yksi tuotteliaimpia kioskikirjailijoita 40-luvulta 70-luvulle. Hän aloitti kirjailijanuransa 1940-luvun puolivälissä kirjoittamalla länkkäreitä pulp-lehtiin. Seuraavan vuosikymmenen loppupuolella Chadwick kirjoitti osia Masked Rider- ja Rio Kid -nimisiin sarjoihin lännen naamioiduista sankareista. Chadwick kirjoitti myös muutaman osan Jim Hatfieldista kertoviin seikkailuihin - näissä hän käytti suomenkielisistäkin pokkareista tunnettua yhteissalanimeä Jackson Cole. Näistä on suomennettu yksi, Aavikon noita (1953), mutta sankarin nimi on muutettu Walt Sladeksi.
Chadwick kirjoitti sittemmin paljon lännenpokkareita monilla salanimillä, sellaisilla kuin Jack Barton, John Callahan ja Jim Conroy. Lisäksi hän kirjoitti 1950- ja 60-luvuilla monia rikospokkareita. Vuonna 1955 Fawcett julkaisi Chadiwckin omalla nimellä kirjan The Golden Frame, mutta muut rikoskirjansa Chadwick julkaisi salanimillä John Conway (kuusi kirjaa Monarch-kustantamolle) ja John Creighton (kahdeksan kirjaa Acelle). Lisäksi Chadwick on käyttänyt salanimiä Jo Ann Creighton, Janet Conroy ja Elizabeth Grayson 1970-luvun alussa kirjoittamissaan naisten romanttisissa jännäreissä.
Chadwickiltä on suomennettu kolme hänen omalla nimellään kirjoittamaa lännenromaania ja yksi dekkari. Sheriffin voitto (1958) on sikäli tärkeä historiallisesti, että se oli ensimmäinen Montana-sarjan kirja. Tuolloin kustantajan nimikin oli vielä Montana-kirjat ja siitä tuli vasta myöhemmin Viihdekirjat, Suomen kenties suurin ja tärkein kioskikirjakustantamo. Sheriffin voitto muistuttaa paljon esimerkiksi Fred Zinnemannin klassikkoelokuvaa Sheriffi (1952) tai Delmer Davesin Armotonta asetta (1957), koska tässäkin päähenkilö, Texas Rangersista pikkukaupungin apulaissheriffiksi vaihtava Will Madigan on epävarma itsestään, osaamisestaan ja uskaltamisestaan. Alussa hänen kätensä vapisee, kun hänen pitää saada saluunan kaapannut känninen rikollinen kuriin. Chadwickin kirjassa Madiganista tulee lopuksi sankari, mutta Sheriffin voitto kuuluu silti kirjoihin, joita vastaan Howard Hawks nousi tehdessään Rio Bravon (1959), elokuvan, jossa sheriffi ei pelkää mitään. Kumpi on realistisempi näkemys, sen saa lukija tai katsoja itse päättää.
Melko myöhäinen Kuolla rahasta (1973) kertoo, että Chadwick osasi hommansa vielä vanhalla iälläkin. Kirjan alussa sheriffi Dan Logan erotetaan, koska hän ei halua puuttua kaupungin ilotalojen toimintaan. Salaperäinen nainen pestaa hänet ajamaan Meksikosta ison muulilauman Yhdysvaltain puolelle. Naiseen tuntuu liittyvän huijauksia ja murhia, mutta mies suostuu. Chadwick yhdistää romaanissa kovaksikeitetyn dekkarin piirteitä ja perinteistä lännentoimintaa. Loppupuolella kirjan intensiteetti vähenee, vaikka Chadwick tarjoileekin yllätyksiä.
Chadwickiltä on lisäksi suomennettu kaksi Jack Bartonin nimellä kirjoitettua lännenkirjaa. Ne ovat kummatkin 50-luvun puolivälistä ja edustavat aikansa synkähköä seikkailulajia. Sokeassa vihassa (1956) vankilasta palannut, syyttömänä tuomittu mies hoitaa yksinäistä postivaunuasemaa. Eräänä päivänä hänen menneisyytensä tulee hänen eteensä: mies, joka havitteli hänen vaimoaan, tulee postivaunuilla 30 000 dollaria mukanaan. Samaan aikaan asemalle saapuu roistoja havittelemaan miehen rahoja. Lisäksi intiaanit hyökkäävät asemalle kostamaan, kun yksi postivaunun matkustajista on ampunut pelästyksissään viattoman intiaanivanhuksen. Chadwick vaihtelee näkökulmaa sujuvasti ja jäntevästi ja kehittelee taitavasti jännitystä. Monet henkilöistä ovat yksiselitteisen pahoja, mutta Chadwick osaa myös tehdä heistä kiinnostavia ja lukija tuntee heitä kohtaan kiinnostusta tai jopa sympatiaa. Kirjan lopussa päähenkilöä huijannut Ben Drumgold on vain säälittävä vanha mies, joka on nyrjäyttänyt nilkkansa. Intiaaneja ei kirjassa paljon kuvata, heidät nähdään vain etäältä ja heitä ammutaan. Yksiselitteisen rasistiseksi kirjaa ei silti tule tuomita.
John Callahan –nimellä ilmestynyt Eläköön kosto (1967) kertoo köyhästä karjankasvattajasta, joka ajaa karjaansa halki rikkaiden maiden ja joutuu kahnauksiin maanomistajan kanssa. Juoni on melko tavanomainen, mutta Callahan/Chadwick kertoo tarinan sujuvasti. Lopussa karjankasvattaja kokoaa pientilalliset yhteen vastustamaan rikasta maanomistajaa.
Chadwickiltä on edellisten lisäksi suomennettu ainakin kaksi lännennovellia. 80-sivuinen pienoisromaani ”Karjatila” paljastaa sen, että osa lännenkirjallisuudesta on selvästi velkaa kovaksikeitetylle rikoskirjallisuudelle: tarinassa Steve Reese, Karjamiesten Suojelujärjestön Texasin aluepäällikkö etsii karjanajossa kadonnutta cowboyta. Novelli on peräisin Range Riders Magazine –nimisestä pulp-lehdestä, joka ilmestyi vuosina 1938-1953. Sen päätarinoiden sankari oli juuri Steve Reese ja Karjamiesten Suojelujärjestö on alun perin Range Riders. Siihen kirjoittivat Chadwickin lisäksi monet muutkin ajan pulp-kirjailijat, kuten Walker A. Tompkins ja T.W. Ford.
Novellissa ”Salakuljettajien maalina” Ed Rocklin -niminen mies on palkattu selvittämään kiinalaisten työntekijöiden salakuljetusta Meksikon rajan tuntumassa. Novellissa toistuvat melkein sellaisenaan tyypilliset yksityisetsivätarinoiden tapahtumat: Rocklin kolkataan, hänet viedään seudun rikkaan maanomistajan puhutteluun ja hän rakastuu petolliselta vaikuttavaan naiseen. Chadwick ujuttaa kliseet taitavasti lännenmaisemaan.
Rikoskirjallisuuden puolelta Chadwickiltä on suomennettu vakoiluromaani Toveri Kuolema (1968), jossa CIA:n agentti Mike Shannon taistelee sekä äärioikeistolaista APS-järjestöä että yrittää varjella KGB:n pyynnöstä eteläamerikkalaisen kommunistivaltion päämiestä - KGB nimittäin tietää, että APS yrittää murhata miehen diplomaattivierailun aikana. Teosta ei löydy ulkomaisista bibliografioista, ja on mahdollista, että kirjaa ei ole julkaistu muualla kuin Pohjoismaissa. Koska sitä ei mainita ruotsalaisessakaan alan bibliografiassa, on mahdollista, että kirja on julkaistu ainoastaan Suomessa.
Chadwickilta on mahdollisesti suomennettu myös yksi seikkailunovelli. Mainio ”Hiekka-aavikon vaeltajat/Karavaani aavikolla”, joka kertoo kahdesta poliisia paossa olevasta, toisiaan vihaavasta jalokivivarkaasta, julkaistiin alun perin suomeksi jo 30-luvulla, jolloin Chadwick ei vielä ollut aloittanut uraansa. 50-luvulla novelli julkaistiin uudestaan, nyt Chadwickin nimellä. Asia ei ehkä ikinä selviä.
Chadwickin novelliin "Phantom .45s Talk Loud" perustuu toisen pulp-kirjoittajan John K. Butlerin käsikirjoittama ja John Englishin ohjaama Rim of the Canyon (1949), jossa Gene Autry esittää sheriffiä, joka on 30 000 dollarin arvoisen ryöstösaaliin perässä.

Lännenromaanit nimellä Joseph Chadwick:
Kuolla rahasta. Sheriffi 84. Suom. Berndt Åström. Viihdekirjat: Tapiola 1976. Julkaistu nimellä Joseph L. Chadwick. Alun perin Last Stand for Lawman. Ballantine 1973.
Sheriffin voitto. Montana 1. Suom. S. Laherma. Montana-kirjat: ilman painovuotta ja -paikkaa. Alun perin A Town to Tame. Fawcett 1958. (Kustantajan nimi muuttui sittemmin Viihdekirjoiksi.)
Teloitetun laakso. Montana 126. Suom. S. Salonen. Viihdekirjat: Tapiola 1978. Alun perin Hangman's Valley. Lancer 1970.
Lännenromaanit nimellä Jack Barton:
Mies Brazosista. Suom. J.V. Ilkka. Vaasa: Vaasa 1968. Mustang 23.
Alun perin Trail of the Damned. Popular Library 1954.
Sokeata vihaa. Mustang 26. Suom. J.V. Ilkka. Vaasa: Vaasa 1969. Alun perin Day of the .44. Popular Library 1956.
Lännenromaanit nimellä John Callahan:
Eläköön kosto. Montana 74. Suom. A. Virtanen. Viihdekirjat: Tapiola 1970. Alun perin Ride for Vengeance. Ace 1967. Murha mielessä. Sheriffi 49. Suom. L. Lester. Viihdekirjat: Tapiola 1970. Alun perin Hackett's Feud. Ace 1966.Yksinäinen revolverimies. Sheriffi 114. Suom. M. Nopanen. Wennerberg: Malmö 1980. Alun perin Loner with a Gun. Ace 1973.
Lännenromaani nimellä Walt Slade:
Aavikon noita. Walt Slade 123. Suom. S. Laherma. Viihdekirjat: Espoo 1977. Alun perin Jackson Cole (Joseph Chadwick): Trail of the Desert Witch, Texas Rangers, huhtikuu 1953. Ei ilmestynyt kirjana.
Lännennovellit:
Karjatila, Seikkailujen Maailma 10-11/1958.
Salakuljettajien saaliina, Seikkailujen Maailma 11/1955.
Lännennovelli nimellä Jack Barton:
Hänen viimeinen taistelunsa, Lännensarja 1/1956.
Rikosromaani nimellä Joseph Chadwick:
Toveri kuolema. Puuma 67. Suom. Risto Säämänen. Viihdekirjat: Tapiola 1969. Alun perin The Spy Who Was Not With It. Alun perin 1968?
Seikkailunovelli:
Hiekka-aavikon vaeltajat, Isku 8/1936. Julkaistu ilman kirjoittajan nimeä. Julkaistu myös nimellä Joseph Chadwick: Karavaani aavikolla, Seikkailujen Maailma 8/1959. (Ei välttämättä Chadwickin kirjoittama.)

Ei kommentteja: