perjantaina, huhtikuuta 11, 2008

Vielä Joseph Commingsista

Muistin jälkeenpäin, että olin kirjoittanut julkaisemaani pienilevikkistä Pulp-kulttuurilehteä varten Joseph Commingsista pienen lisäpätkän, joka nyt siis tässä alla. Mukana myös maininta Commingsin seksipokkareista. (Voisi toivottaa joskus lukijat tervetulleeksi "Turhan Nippelitiedon Ihmeelliseen Valtakuntaan.)

Joseph Commings olikin arvostettu kirjailija

Joskus ei voi välttyä tekemästä erehdyksiä. Tai joskus ei tee riittävästi tutkimustyötä. Pulpografiassa kirjoitan Joseph Commingsista, että hänestä ei juuri löydy mitään tietoa ja että suomennostensa perusteella hän on vain keskinkertainen kirjailija. Nyt on paljastunut, että hän on arvostettu ja tunnustettu rikosnovellisti, jonka kirjoista on Ranskassa koottu kaksiosainen laitos!
Commings eli vuosina 1913-1992 ja kirjoitti ensimmäiset novellinsa ilmeisesti heti toisen maailmansodan jälkeen. Hänen vakiojulkaisijakseen tuli nopeasti 10-Story Detective –niminen pulp-lehti, jossa ilmestyi suuri osa Commingsin vakiohahmosta senaattori Brooks U. Bannerista kertovista tarinoista. Tarinat kertovat yleensä mahdottomista rikoksista ja ne ovat usein suljetun huoneen tarinoita. Tarinoita on verrattu John Dickson Carrin tai Edward D. Hochin vastaaviin.
10-Story Detectiven lakattua ilmestymästä vuonna 1949 Commings siirsi Banner-tarinansa Mystery Digestiin. Välissä oli kuitenkin melkein kymmenen vuoden tauko – Mystery Digest alkoi ilmestyä vasta 1957. Tämänkin lehden lakattua ilmestymästä 1963 Banner siirtyi ratkomaan rikoksia aluksi The Saint Mystery Magazineen ja sen jälkeen vielä Mike Shayne Mystery Magazineen. Viimeiset Banner-tarinat ilmestyivät tässä lehdessä 1984.
Commings kirjoitti 40-luvun lopulla myös satunnaisia lännennovelleja, mm. Western Trails –lehteen. 1960-luvulla muiden foorumien kuivuttua kokoon Commings teki ainakin kaksi seksipokkaria, Nine to Five (Midwood, 1963) ja Tormented Generation (PEC, 1966).
Commingsin tarinat ovat viime vuosina kokeneet renessanssin. Amerikkalainen Crippen & Landru julkaisi Banner-tarinoita Lost Classics –sarjassaan nimellä Banner Deadlines: The Impossible Files of Senator Brooks U. Banner (2004). Ranskalainen Rivages-kustantamo julkaisi 2002 kokoelmat Les meurtres de l’Epouvantail ja Le vampire au masque de fer.
Commingsilta on suomeksi julkaistu kolme novellia Mystery Digestin suomenkielisessä versiossa 1960-1961. Ilmarisen Jännityslukemisto – Seikkailukertomuksia –lehdessä ilmestyi novelli ”Ikkunamurha”, mutta Banner ei esiinny siinäkään.

Jostain olin poiminut myös Banner-novellien listauksen:

Murder under Glass, 10-Story Detective, March '47, ss
Fingerprint Ghost, 10-Story Detective, May '47, ss
The Spectre on the Lake, 10-Story Detective, July '47, ss
The Black Friar Murders, Ten Detective Aces, Jan. '48., ss
The Scarecrow Murders, 10-Story Detective, April '48, nv
Death by Black Magic, Ten Detective Aces, Nov. '48, ss
Ghost in the Gallery, Ten Detective Aces, July '49
[aka The Devil's Cousin, Mystery Digest, July/Aug. '59)
The Invisible Clue, Hollywood Detective, April '50, ss
Serenade to a Killer, Mystery Digest, July '57
The Female Animal, Mystery Digest, Jan. '58, ss
The Bewitched Terrace, Mystery Digest, July '58
[aka The Fraudulent Spirit, Mystery Digest, Sept./Oct. '59]
Through the Looking Glass, Big Time Mystery (Dodd Mead, 1958)
Three Chamberpots, Mystery Digest, Nov./Dec. '59
Murderer's Progress, Mystery Digest, Nov./Dec. '60
The Glass Gravestone [Sen. Brooks U. Banner], (ss) The Saint Oct 1966

Ei kommentteja: