tiistaina, maaliskuuta 10, 2015

Petri Hirvonen: Kuolevan jumalan yö

Olen ollut toimittamassa uuden pienen kustantamon Putki Kustannuksen pokkarisarjaa (kirjoitin asiasta täällä laajemmin), ja pariin kirjaan olen tehnyt esipuheen. Tässä on lyhyt esipuhe Jerry Cottonia ja FinnWestejä kirjoittaneen Petri Hirvosen novellikokoelmaan Kuolevan jumalan yö, jota voi ostaa suoraan täältä

Kesälahden tuntematon pulp-mies

Petri Hirvosen (s. 1972 Kesälahdella) nimi ei monellekaan kirjallisuudenharrastajalle sano mitään. Hän on kuitenkin kirjoittanut parikymmentä pienoisromaanin mittaista tekstiä, hänen pääasiallinen julkaisukanavansa on ollut Kolmiokirjan legendaarinen Jerry Cotton -sarja, johon hän kirjoitti kolmetoista osaa 1990-luvun lopulla.
Länkkäreitä koko ikänsä katsellut ja lukenut Hirvonen aloitti uransa kuitenkin jo saman vuosikymmenen alussa kirjoittamalla yhdeksäntoistavuotiaana kaksi osaa niinikään Kolmiokirjan julkaisemaan FinnWest-länkkärisarjaan. Hirvosen debyytti, kiertävistä mustalaisista Villissä lännessä kertova Kohtalokas perintö ilmestyi numerossa 11/1992, mutta seuraava tarina, Viimeinen tuomio jäi ilmestymättä, koska vuoden 1992 viimeinen numero jäi viimeiseksi koskaan ilmestyneeksi FinnWestiksi. Tarinan nimeltä Jouluksi hirteen kirjoitti Pentti Pesä. Hirvosen juttu hautautui ehkä iäisyydeksi Kolmiokirjan arkistoihin.
Myöhemmin hän tarjoutui Jerry Cottonin avustajaksi. Ensimmäinen oli vuonna 1996 ilmestynyt Filmihelvetti, viimeinen kolme vuotta myöhemmin ilmestynyt Manhattanin mölydraama. Hirvosen valttia tarinoissa olivat kiihkeästi, mutta taitavasti kirjoitetut toimintakohtaukset. Myös elokuvaviittaukset sujuivat elokuviin kiinni kasvaneelta filmihullulta.
Myöhemmin itse värväsin Hirvosen avustajaksi kirjoittamaan jännitys- ja toimintanovelleja vuonna 2004 perustamaani Isku-lehteen, johon hän teki kourallisen novelleja. Kaikissa näkyy ammattimiehen jälki mitä tulee toimintakohtauksiin. Iskun novellien lisäksi hän teki pari tilausnovellia Länkkäriseuran Ruudinsavuun, jota toimitin.
Osa Hirvosen lähettämistä novelleista jäi aikoinaan julkaisematta, mutta ne saavat ensijulkaisunsa nyt tässä kirjassa, joka kokoaa yhteen Hirvosen 2000-luvun novellituotannon. Kirjaa tukevoittaa Hirvosen tuotannon bibliografia. Samaan aikaan ilmestyy myös Hirvosen kirjoittama pienoisromaani Kalmankylväjä. Sitä hän tarjosi minulle julkaistavaksi pokkarisarjassa, joka ei lopulta materialisoitunut.
Tämän pienen kirjan novelleissa on valinnanvaraa: on länkkäriä, on kasari-actionia, on kauhua liippaavaa pulp-meininkiä, on jopa merirosvonovelli! Tarjolla on tiukka paketti tymäkkää toimintaa ja kunniantuntoisia miehiä!

EDIT: Tekstiä on muutettu alkuperäisestä. Tapani Bagge ei ollut Jerry Cottonin toimittaja enää vuonna 1996, niin kuin tekstissä alun perin väitettiin. Virhe on korjattu myös itse kirjaan. Korjattu myös Petrin synnyinvuosi; alun perin tekstissä luki 1980, mutta itse kirjassa lukee kyllä 1972, mikä on oikea vuosi.
Ei kommentteja: