lauantaina, kesäkuuta 02, 2007

Lawrence Blochman


Aika vaatimaton hakusana, jota en enää laittaisi Pulpografiaan, vaan johonkin pienempään niteeseen. En mainitse yhtään Blochmanin kirjaa nimeltä, mutta niitä on dekkareitakin reilu tusina. Osa on ollut kovakantisia, kuten Rather Cool for Mayhem (Lippincott 1951), osa pokkareita, kuten Handi-Booksin julkaisema Pursuit (1951). Kehuttu on kirjaa Recipe for Homicide (Lippincott 1952). Vieressä jonkin viidakkoseikkalukirjan pokkarikansi vuodelta 1948 - se on ilmestynyt alun perin englantilaisen Collinsin kovakantisena kirjana vuonna 1937. Toisessa mainitussa novellissa esiintyvä Dr. Coffee oli Blochmanin vakiohahmoja, joka seikkaili novelleissa - niitä koottiin useiksi kokoelmiksi 1950-1960-luvuilla.

Lawrence G. Blochman

Lawrence G. Blochman (1900-1975) toimi 1920- ja 30-luvuilla ulkomaankirjeenvaihtajana Kaukoidässä, jonne hän sittemmin sijoitti monet seikkailukirjansa. Hän kirjoitti myös paljon dekkareita ja julkaisi ajan pulp-lehdissä. Lisäksi hän julkaisi vielä 1960-luvulla vakoojatarinoita Intriguessa sekä tarinoita tri Coffeesta Keyhole Mystery Magazinessa. Mercury Mystery-Book Magazine julkaisi 1950-luvun lopulla Blochmanin novelleja. Blochman oli Mystery Writers of America -järjestön Third Degree -lehden päätoimittaja.
Blochmanilta on suomennettu muutama novelli, joista vanhin, Iskussa julkaistu ”Petturi”, on melkein Kiplingin tyylinen seikkailukertomus kahdesta miehestä, jotka löytävät runsaan timanttiesiintymän Malaijilta. Toinen miehistä pettää toisen ja lähtee yksinään tarpomaan halki viidakon. Loppuratkaisu on groteski, mutta siinä on nokkela käänne. ”Tohtori Coffeessa ja amatöörienkelissä” rikoksia ratkaisee Blochmanin perinteisen eksentrinen harrastelijaetsivä Coffee.
Blochmanin tarinoihin perustuu muutama melko tuntematon B-elokuva. Edwin L. Marinin Bombay Mail (1934) ja Murray Rothin Chinatown Squad (1935) ovat varhaisimmat. John Larkinin erinomaiseksi, poikkeavaksi B-filmiksi sanottu vakoiluelokuva Quiet Please, Murder (1942) perustuu Blochmanin novelliin ”Death Walks in the Marble Halls" (joka julkaistiin myös omana kirjanaan).

Novellit:
Mrs. Macbeth, Seura 15/1953.
Petturi, Isku 4/1937. Julkaistu myös ilman tekijän nimeä nimellä Timantteja etsimässä. Seikkailukertomuksia 48/1938.
Tohtori Coffee ja amatöörienkeli, Maailman parhaat jännärit 5/1971.

Ei kommentteja: