tiistaina, kesäkuuta 19, 2007

Russell Branch

Russell Branch kirjoitti muun muassa Weird Talesiin, Dime Detectiveen ja Suspenseen 1940—50-luvulla. Branchin suomennetut novellit antavat olettaa, että kyseessä on ali-arvostettu ja löytämistään odottava kirjailija.
”Väärentämätön murha” on tunnelmallinen ja taitava novelli vankilasta päässeestä tyhjäntoimittajasta, jonka kaunis nainen tempaisee keskelle omituisia tapahtumia. Miehen pitäisi tehdä puutarhatöitä, mutta niitä ei ole tarpeeksi. Lisäksi naisen aviomiehen autonkuljettaja kanniskelee mukanaan asetta. Lopetus tulee — jälleen kerran — liian nopeasti eikä sen onnellisuus vaikuta kovin perustellulta. [Nyt tulee mieleen, että suomennos voi olla lyhennetty.]
Huonompi on ”Jalaton mies”, jossa Al Waring saa erikoisen tehtävän: hänen täytyisi järjestää onnettomuudessa jalkansa menettäneen liikemiehen kuolema ja mies itse on valmis maksamaan hommasta 5 000 dollaria. Mies kuitenkin kuolee ennen kuin Waring on päättänyt, ottaako hän homman. Kyseessä on tietenkin huijaus, mutta huijarien kohtaloksi koituu se, että Waring ei ole oikeasti yksityisetsivä, vaan ainoastaan erilaisia palveluja tarjoavan yhtiön (ainoa) työntekijä. Novelli on hauska ja jossain määrin parodinenkin, mutta kovin omaperäinen se ei ole.
”Menneisyys herää kuolleista” -novellista on vaikea sanoa, onko se Russell Branchin kirjoittama — Seikkailujen Maailma julkaisi sen nimellä I. Branch. Se on joka tapauksessa mainio juttu, jossa yksityisetsivä Frank Laird joutuu seuraamaan maitomiestä — tämä kuulemma saa jostain ylimääräisiä summia rahaa. Tulonlähde selviää, mutta matkan varrella tulleiden murhien tekijä onkin vähän visaisempi. Arvoituksellinen loppu jää kummittelemaan mieleen. Novellissa on hauska yksityiskohta: Laird suosittelee jollekulle parempaa yksityisetsivää, esimerkiksi ”Ray Schindleriä” (vertaa Ray Chandler!).

Novellit:
Jalaton mies, Seikkailujen Maailma 10/1955.
Menneisyys herää kuolleista, Seikkailujen Maailma 8/1956. Nimellä I. Branch.
Väärentämätön murha, Seikkailujen Maailma 12/1949.

Ei kommentteja: