maanantaina, kesäkuuta 11, 2007

William G. Bogart

William G. Bogart (1903—1977) oli tyypillinen 1930—1940-luvun pulp-kirjoittaja, joka teki melkein mitä vain. Lista lehdistä, joihin hän kirjoitti, on kuvaava: Doc Savage, Clues (johon hän kirjoitti Nick Carter -tarinoita), Double Action Detective, Feds, Mammoth Detective, Mammoth Mystery, The Skipper (jonka sankareita olivat Cap Fury ja hänen miehistönsä) ja The Whisperer. The Shadow Magazineen Bogart kirjoitti salanimellä Grant Lane juttuja Sheridan Doomesta ja Danny Garrettista, jotka olivat alun perin Steve Fisherin sankareita.
Bogart julkaisi 1940-luvulla myös kuusi rikosromaania, joista neljässä seikkaili Johnny Saxon. Romaaneja on sanottu keskinkertaisiksi, mutta kiinnostavaa on, että Saxon on yksityisetsiväksi rupeava pulp-senttari ja romaaneissa on paljon pulp-maailman kuvausta.
Ainoa Bogartilta suomennettu tarina "Muistojen yö" on vaatimaton noin kuusi sivua pitkä täytenovelli, jossa naisreportteri tunkeutuu yhdessä yksityisetsivän kanssa murhaajaksi epäillyn miehen luokse reportaasia tehdäkseen. Sekavassa ja yllätyksiä tarjoilevassa novellissa muistettavinta on harvinainen sinämuotoinen kerronta — yleensä eurooppalaisessa taidekirjallisuudessa käytetty tehokeino jää tässä kuitenkin perustelemattomaksi, koska kyseessä on naisreportterin sairaalaan joutuneelle etsivälle kirjoittama kirje. Ei kai hän laittaisi kirjeeseen kaikkea, mitä heille yhdessä on tapahtunut!

Novelli:
Muistojen yö, Seikkailujen Maailma 6/1953. Julkaistu nimellä G. Bogart.

Ei kommentteja: