tiistaina, helmikuuta 12, 2008

Octavus Roy Cohen

Tässä taas hakusana, jota en lyhyytensä vuoksi ottaisi Pulpografiaan, jos tekisin sen nyt. Toisaalta kirjoittaja on amerikkalaisittain kiinnostava ja hänellä oli pitkä ura, joskin olen kuullut kommentteja, että häntä pidetään täysin lukukelvottomana nykyään.

ctavus Roy Cohen (1891—1956) julkaisi ensimmäisen kirjansa 1917 ja viimeisen vasta 1955. Hän aloitti klassisen rikosperinteen jatkajana, mutta päätyi lopulta tekemään kioskikirjoja mm. Fawcettille. Cohenin tunnetuin vakiohahmo on Jim Hanvey, joka esiintyi rikosnovelleissa 1920-luvulta alkaen; Hanvey on sympaattinen, isokokoinen poliisi, joka tekee usein yhteistyötä rikollisten kanssa. Toinen Cohenin vakiohahmo oli Florian Slappey, keikarimainen musta etsivä, josta kertovat tarinat oli tarkoitettu humoristisiksi. Yhden suomennoksen perusteella humoristisuudesta on vaikea sanoa paljon mitään — yksityisetsiväparodiana ”Florian Snappey — Tutkiva Silmä” on perin tavanomainen ja hauskuus perustuu liikaa typeränoloisen Slappeyn slangipuheeseen. Parempi on ”Kuolemanloukku”, jossa etsintäkuulutettu mies ottaa yhteyttä vanhaan ystäväänsä. Tästä on kuitenkin tullut poliisi. Lähtökohta on epäuskottava, mutta Cohen saa aikaan kohtalaista jännitystä.
Cohen kirjoitti lisäksi mm. radioon Amos’n’Andy -ohjelmien käsikirjoituksia. Phil Rosen ohjasi 1937 Cohenin tuotantoon perustuvan elokuvan Jim Hanvey, Detective.

Novellit:
Florianin turkki, Apu 11/1958.
Florian Snappey — Tutkiva Silmä, Apu 40—41/1952.
Kuolemanloukku, Apu 39/1960.
Luota aina poliisiin, Viikon Kertojat 8/1958. Alun perin Always Trust a Cop teoksessa Queen’s Awards. Seventh Series, ed. by Ellery Queen. Little Brown 1952. (Oikeasti alun perin Ellery Queen's Mystery Magazine, lokakuu 1952.)

Ei kommentteja: