torstaina, toukokuuta 08, 2008

Vielä Morton Cooperista


Muistin (tai itse asiassa vain törmäsin vanhaan tiedostoon, kun kaivelin konetta), että edellisessä hakusanapostauksessa mainittu Morton Cooper kuoli jokin aika sitten ja tuolloin hänestä paljastui uutta. Pulp-lehdessä oli sitten tämmöinen pieni pala, josta sain kiittää jokin aika sitten edesmennyttä Risto Hannulaa ja tämän lyömätöntä tapaa lähetellä lehtileikkeitä tutuilleen:

Morton Cooper
Morton Cooper Feinberg kuoli 79-vuotiaana kesäkuun alussa. Morton Cooper tunnettiin parhaiten The King –romaanin (1967) kirjoittajana, mutta hän oli tehnyt pitkän päivätyön erilaisten pokkarien kirjoittajana jo 50-luvulla.
Morton Feinberg oli syntynyt Greensburgissa, Philadelphiassa, vuonna 1925. Hän aloitti kirjailijanuransa tehtailemalla käsikirjoituksia television varhaisiin lastenohjelmiin, kuten nukketeatterisarjaan Funny Bunnies. Myöhemmin hän kirjoitti lukuisia pokkareita, kuten Jack Arnoldin elokuvaan perustuvan High School Confidentialin. The Kingin myötä hän murtautui esiin kovakantisten kirjojen kirjoittajana, mutta mikään hänen myöhemmistä viidestä romaanistaan ei saavuttanut samaa suosiota.
The King kertoo Harry Orlando –nimisestä laulajasta, jonka hahmon väitettiin perustuvan Frank Sinatraan. Kirjaa myytiin yli kolme miljoonaa kappaletta. Kirjaan liittyi myös ajalleen ennen kuulumaton markkinointikampanja, johon kuului esimerkiksi kuuden viikon Euroopan-kiertue. Suomeksi kirjaa ei kuitenkaan käännetty.
Cooper kirjoitti myös miestenlehtien artikkeleita. Suomennettu on yksi, ”Mies joka elää ryntäillä” (Mies 1/1960), joka kertoo povikuningattariin erikoistuneesta Hollywood-kolumnisti Earl Wilsonista.

Ei kommentteja: