perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Alan Ritner Anderson ja William Ard

On sen verran lyhyitä, että pistän kaksi kerralla.

Alan Ritner Anderson
Alan Ritner Anderson kirjoitti 1940-luvulla mm. Crack Detectiveen. Andersonilta on suomennettu pari novellia. ”Kaunistettu rikos” on kovaksikeitetty ja menevä juttu, jonka pääosassa on rikollinen nimeltä Rad Blasco. ”Kuka viimeksi nauraa...” on ilmeisesti myös Andersonin kirjoittama. Tarinassa jalokiviryöstön tehneen miehen vaimo ei uskalla poistua hotellista, koska johdattaisi häntä vahtivan rikollisjoukon miehen jäljille. Lopulta sattuma tuo naiselle mahdollisuuden huijata rikollisia.
Novellit:
Kaunistettu rikos, Seikkailujen Maailma 3/1951. Julkaistu nimellä A. R. Andersson.
Kuka viimeksi nauraa..., Seikkailujen Maailma 4/1957. Julkaistu nimellä R. Anderson.


William Ard
William Ard (1922—60) oli nuorena syöpään kuollut lahjakkaana pidetty rikoskirjailija, jonka ensimmäinen kirja The Perfect Frame ilmestyi 1951. Francis M. Nevinsin mukaan Ardin paras kirja on hyvin noir-tyyppinen A Hell Is a City (1955). Ard kirjoitti myös muilla nimillä, mm. Ben Kerrinä, Mike Moranina ja Thomas Willsinä. Nimellä Jonas Ward hän kirjoitti lännenkirjoja Buchanan-nimisestä sankarista. Budd Boetticherin Hän ratsasti yksin eli Buchanan Rides Alone (1958) perustuu kirjaan Name’s Buchanan. Buchanan-sarjaa jatkettiin Ardin kuoleman jälkeen — tältä keskeneräiseksi jääneen kirjan viimeisteli paremmin scifin puolelta tunnettu Robert Silverberg, sarjan osista yhden kirjoitti Brian Garfield ja loput William R. Cox.
Ardilta ei ole suomennettu yhtään kirjaa, mutta John Jakesin kirjoittama Omaan ansaan (1962) on alun perin julkaistu Ardin nimellä. Suomessa tilanne on erikoinen, sillä vaikka Ilves-sarjan kirjan kannessa lukee William Ard, on nimilehdellä Gil Brewer. Ardilta on kuitenkin suomennettu yksi tieteisnovelli.
Novelli:
Ainoa todiste, Isokalle 8/1956.

Ei kommentteja: