torstaina, maaliskuuta 29, 2007

Robert Arthur

Robert Arthurista ja tämän radiokirjoittajaurasta olisi voinut kirjoittaa enemmänkin, mutta tämä oli se mitä tiesin 2000. Sen tiedän nyt, että hän aloitti televisiossa, mutta lähti radioon, koska siellä oli 50-luvulla pienempi pelko jäädä epäamerikkalaista toimintaa tutkivan komission näppeihin. Ensimmäiset tarinansa hän näyttää kirjoittaneen jo alle 20-vuotiaana sota-pulp-lehteen Battle Stories, mutta on mahdollista, että kyse on eri Robert Arthurista.

Robert Arthur
Robert Arthur (1909-1969) kirjoitti mm. Black Maskiin ja Masked Detectiveen, Fantasy Fictioniin ja A. Merritt’s Fantasy Magazineen 1930—50-luvulla. Lisäksi hän toimi päätoimittajana Pocket Detectivessa 1936—37 ja Mysterious Traveler Magazinessa 1951—52. Arthurin ainoa aikuisille suunnattu romaani on kovaksikeitetty dekkari, Ace Double -sarjan teoksena ilmestynyt Somebody’s Walking Over My Grace (1961). (Tuplapokkarin toisena kirjana oli John Milesin Dally With a Deadly Doll.)
Sittemmin Arthur kehitti Alfred Hitchcock ja kolme etsivää -sarjan ja kirjoitti siihen muutaman kymmenen osaa. Arthurin Kolme etsivää -kirjoja on sanottu hyviksi ja humoristisiksi.
Arthurilta on suomennettu muutamia novelleja, joista osa rikosnovelleja. ”Miten päästä eroon Georgesta”-novellissa Hollywood-tähtönen tappaa vahingossa vanhan aviomiehensä, joka uhkaa paljastaa naisen menneisyyden kapakkatanssijana. ”Hienovarainen vihje” on julma humoreski miehestä, joka kyllästyy kauniin vaimonsa ja erään adoniksen kuutamouinteihin. ”Kuolema on vain unta” -novellissa koetetaan hypnoosin avulla päästä eroon miehen toisesta persoonallisuudesta, joka väittää tehneensä murhan. ”Kukaan ei vastaa” on valitettavan ennalta arvattava tarina miehestä, joka päättää murhata vaimonsa rakastajan.

Novellit:
Ansa, Viikon Kertojat 5/1958.
Hienovarainen vihje, Apu 29/1958.
Ihmeiden päivä, teoksessa Alfred Hitchcockin kummitusgalleria. Suom. Sirkka Salonen. Kirjateos: Helsinki 1980. Alun perin Alfred Hitchcock’s Ghostly Gallery: Eleven Spooky Stories for Young People.
Itsepäinen Otis-setä, teoksessa Alfred Hitchcockin kummitusgalleria.
Kukaan ei vastaa, Alfred Hitchcockin jännityskertomuksia 3. Viihdeviikarit: Hyvinkää 1981.
Kuoleman talo, Apu 27/1957.
Kuolema on vain unta, Apu 24/1959.
Miten päästä eroon Georgesta, teoksessa Hitchcock esittää. Omnibus 11. Eri suomentajia. Tammi: Helsinki 1964.
Nappi, Apu 48/1959.
...sanoi Jack the Ripper, teoksessa Olipa kerran murha. Kurki 38. Suom. Väinö J. Tervaskari. Tammi: Helsinki 1966.
Viehättävä perhe, teoksessa Hirttäjän tusina. Kurki 27. Suom. Väinö Tervaskari ja Vankka Vankkoja. Tammi: Helsinki 1963. Alun perin An Attractive Family, Alfred Hitchcock's Mystery Magazine, marraskuu 1957. Myös teoksessa Alfred Hitchcock presents: A Hangman’s Dozen.

Ei kommentteja: