perjantaina, maaliskuuta 30, 2007

James Atlee Phillips

Philip Atlee

Philip Atleen (1915—91) oikea nimi oli James Atlee Phillips, jolla nimellä hän julkaisi muutaman romaanin 1940- ja 1950-luvuilla: näistä Perfect for Framing (1949) on hyvässä maineessa. Phillipsin ensimmäinen vakoiluromaani oli The Deadly Mermaid (1954). Vuonna 1963 Phillips vaihtoi kirjailijanimensä Philip Atleeksi ja teki Pagoda-teoksen (1951) sivuosassa esiintyneestä palkkasoturista Joe Gallista pitkäikäisen sarjansa päähenkilön. Gallista tuli freelance-vakoilija. Ensimmäinen Gall-kirja oli The Green Wound (1963; nimellä The Green Wound Contract 1967) ja viimeinen, The Last Domino Contract ilmestyi 1976. Raymond Chandler ihaili Phillipsin esikoisteosta ja kirjoitti tälle kirjeenkin, josta on peräisin suomennoksiinkin päässyt mainoslause: ”I admire Philip Atlee’s writing tremendously, the hard economy of style, the characterizations...” Phillips kertoi myöhemmin, että hän antoi kirjeen Fawcettin kustannustoimittajalle Knox Burgerille eikä koskaan saanut sitä takaisin.
Jo ensimmäisissä Joe Gall -kirjoissa on virkistävää kyynisyyttä. Gall tietää ole-vansa epämääräisillä asioilla ja sanoo näkevänsä jopa pahoja unia. ”Koska ansaitsen leipäni väkivallalla, on kai vain asiallista, että näen painajaisunia”, Gall sanoo kirjassa Agenttina Aasiassa (1967). Samassa kirjassa Gall lahjoo burmalaisia, intialaisia ja kiinalaisia kenraaleja ja muita napamiehiä minkä ehtii ja huomaa lopulta jäävänsä kokonaan ilman tukijoita ja jopa rahaa. Gallin sihteerikseen ja sänkykumppanikseen ottama puoliksi englantilainen Solange tapetaan erittäin raa’asti juuri, kun hän on kertonut odottavansa Gallin lasta. Agenttina Aasiassa -kirjassa Gall hyökkää kenraali Tshiangkaisekin huumeiden salakuljetusta harrastavien kannattajien kimppuun. Kirjassa on vauhdikkuutta, kun Gall seikkailee pitkin viidakoita paettuaan sekapäisenä vankileiriltä, mutta vastapainoksi kirjassa on myös varsin tylsiä jaksoja.
Tylsät hetket voivat johtua myös suomennoksista, jotka kadottavat Atleen omintakeisen, lyyrisen ja kyynisen tyylin sävyt tyystin. Tapio Hiisivaarankin kaltainen kokenut kääntäjä on vähän hakoteillä Atleen kirjojen kanssa.
Pommi Irlannista (1966) on suomeksi tyystin lukukelvoton. Suomennos on niin huono, että juonesta on vaikea saada mitään selkoa. Mitä pitäisi ajatella tällaisista lauseista: ”Mihin [Fidel Castro] meni oli ennustettavissa, Neuvostoliiton linjalle, ja minut sotkettiin vähemmän salaisiin valmisteluihin hänen satulasta heittämisekseen suoralla anastuksella. Tuossa kohden en pannut tulppaa suureen suuhuni ennen komiteaa, joka suunnitteli Pigsin lahden anastusta. Kerroin heille, että tempaus ei voisi vaikuttaa, ei edes ilmavoimien tukemana. He kuuntelivat minua kivenhiljaisina ja ehtoni siviilipalveluksen luettelossa menivät salaojaan ennen kuin he selvittivät kurkkunsa.” Kirjassa Gallin on tarkoitus sekä vakoilla että suojella amerikkalaista liikemiestä, jonka epäillään olevan yhteistyössä Castron kanssa. Kirja alkaa vallankumousyrityksellä Grenadassa.
Kiinnostavaa kirjassa on se, että, niin kuin sitaatista käy ilmi, Joe Gall vastusti Sikojenlahden maihinnousua: James Atlee Phillipsin veli, David Atlee Phillips, oli korkea-arvoinen CIA:n agentti, joka osallistui aktiivisesti mainittuun maihinnousuun. David Phillipsin kerrotaan tavanneen Lee Harvey Oswaldin paria päivää ennen John F. Kennedyn murhaa. David ja James pitivät etäisyyttä toisiinsa, ettei CIA:n johto luulisi Davidin antavan tietoja vel-jelleen.
James Atleen poika Shawn Phillips (s. 1943) on jossain määrin kuuluisa 1960-luvun lopun folk-laulaja, jonka tunnetuin laulu "Freeway Child" perustuu hänen isänsä kirjoittamaan runoon Amerika. Teksti on painettu kokonaisuudessaan levyn kanteen ja se on kouriintuntuva todiste siitä, että James Atlee Phillips kyllästyi Yhdysvaltain ihannekuvaan itsestään.
James Atlee Phillipsin ainoa elokuva-krediitti on Robert Mitchumin alkuperäistarinaan perustuva ja tuottama sekä Arthur Ripleyn ohjaama Thunder Road (1958), johon Phillips teki käsikirjoituksen. Mainioksi sanottu elokuva on risteytys hot rod -villitystä ja film noiria.

Romaanit:
Agentti Aasiasta. Ässä 20. Suom. Tapio Hiisivaara. Valpas-Mainos: Alavus 1967. Alun perin The Star Ruby Contract. Fawcett 1967.
Murhalintu Meksikosta. Ässä 14. Suom. Tapio Hiisivaara. Valpas-Mainos: Alavus 1968. Alun perin The Death Bird Contract. Fawcett 1966.
Pommi Irlannista. Ässä 18. Suom. Sirkka Tuominen. Valpas-Mainos: Alavus 1969. Alun perin The Irish Beauty Contract. Fawcett 1966.
Salatehtävä Tahitissa. Ässä 11. Suom. Tapio Hiisivaara. Valpas-Mainos: Alavus 1968. Alun perin The Paper Pistol Contract. Fawcett 1966.

Ei kommentteja: