perjantaina, toukokuuta 11, 2007

Pari lyhyttä: Beam ja Beckman


Pari lyhyttä senttariesittelyä. Nyt tekisin Pulpografian eri tavalla: pelkillä novellikäännöksillä edustetut kirjailijat olisivat omassa pienemmässä hakuteoksessaan eivätkä rasittaisi kirjaa tässä. (Näinhän tein sittemmin Kuudesti- ja Viidestilaukeavat -dilogiassa.)


En ole onnistunut löytämään mitään perusteluja sen puolesta, että Beam olisi Bellem - en myöskään todisteita päinvastaisesta. Beamin yhdistäminen Bellemiin voi olla virhe tai sitten jossain pulp-lehdessä on julkaistu novelli, joka on kannessa, sisällysluettelossa tai varsinaisen tekstin kohdalla pantu ensiksi Beamin, sitten Bellemin nimiin (tai toisinpäin).


Nopea Abebooks-haku paljastaa, että Beckman, Jr. kirjoitti myös Sir-nimiseen miestenlehteen 50-luvulla sekä Toronto Star Weekly -nimiseen sanomalehteen, johon monet muutkin pulpsterit kirjoittivat. Lehti maksoi sentin neljänneksen sanalta. Muita Beckmanin lehtiä, joita en tässä mainitse, olivat muun muassa Murder! ja Trapped sekä länkkärilehti Action Packed Western. Satunnaisesti hän näyttää kirjoittaneen scifiäkin, ainakin Orbit-lehteen vuonna 1954 (samassa numerossa mm. August Derlethin ja Philip K. Dickin kanssa).

Maurice Beam
Maurice Beam saattaa olla sekopäisistä Dan Turner -novelleistaan kuuluisan Robert Leslie Bellemin (1902—1968) pseudonyymi — näin ainakin epäilee Black Mask -indeksin tehnyt E. R. Hagemann. Yhdessä Sumner Brittonin (joka sekin voi olla pseudonyymi) kanssa Maurice Beam julkaisi vuonna 1939 romaanin Murder in a Shell. Beam kirjoitti Black Maskiin 1930—1940-luvulla kymmenisen novellia. Black Maskin lisäksi Beamin novelleja ilmestyi ainakin Detective Actionissa.
Beamilta on suomennettu pari novellia. ”Paossa” (1939?) rangaistussiirtolan vanginvartija yrittää sälyttää tekemänsä murhan erään vangin harteille. Tämä karkaa ja alkaa takaa-ajo, jossa petetään monta kertaa. ”Sanomalehtikuninkaan kassakaapissa” pikkurikollinen todistaa kassakaappikeikalla murhan ja joutuu kovien gangsterien pyöriteltäväksi.

Novellit:
Pako, Seikkailujen Maailma 12/1949. Alun perin mahdollisesti Reprieve, Black Mask, marraskuu 1939.
Sanomalehtikuninkaan kassakaappi teoksessa Seikkailujen vaaroja. Kanerva: Lahti 1947.

Charles Beckman, Jr.
Charles Beckman, Jr. kirjoitti 1930—40-luvulla mm. Detective Talesiin, Famous Detectiveen, Mystery Book Magazineen, New Detectiveen ja Thrilling Detectiveen. Sittemmin 1950—1960-luvulla hän kirjoitti mm. Homicide Detective Story Magazineen, Keyhole Mystery Magazineen ja Justiceen.
Beckmanin tuotteliaisuuteen nähden häntä on suomennettu yllättävän vähän. Olen löytänyt vain yhden novellin, ”Tanssivan kuoleman”, jossa pakkoliikkeistä kärsivä Kippy joutuu kahnauksiin paikallisten rikollisten kanssa. Alle kymmensivuisessa novellissa on lohduton tunnelma.

Novelli:
Tanssiva kuolema, Seikkailujen Maailma 2/1955.

Ei kommentteja: