torstaina, toukokuuta 24, 2007

Sebastian Blayne


Lyhyt naiskirjailijan esittely; en ole edelleenkään varma, mikä teos on kyseessä eli onko se sittenkin Blaynen toinen teos, Terror in the Night (1951). Lopullista vahvistusta en voi antaa, koska en löydä kirjan kantta netistä. Kirja voisi olla parempi alkukielisenä, sillä Fawcett Gold Medal harvoin julkaisi mitään niin huonoa kuin tässä annan kirjan ymmärtää olevan. Kirja ei kuitenkaan edusta sitä nais-noiria, josta olen viime aikoina ollut kiinnostunut ja jonka edustajia ovat vaikkapa Elizabeth Sanxay Holding, Margaret Millar ja Dorothy Salisbury Davis.

Sebastian Blayne

Sebastian Blayne on Janet Huckinsin salanimi, jolla ilmestyi kaksi kirjaa vuosina 1951 ja 1953. Näistä toinen, Kuristaja, on suomennettu. Blayne on sekä kirjan tekijä että sen päähenkilö, yksityisetsivänä toimiva kuuluisa kirjailija. Kirjan sävy on yhtä keinotekoinen kuin Dorothy Sayersilla pahimmillaan ja sen maailma on yhtä kaukana todellisuudesta. Blayne on sekä epäuskottava että ärsyttävä päähenkilö. Juoni miehestä, joka pakkomielteen vallassa haluaa kuristaa vaimonsa, on typerä.

Romaani:
Kuristaja. Kultamitalikirja 5. Suom. Seppo Lahti. Pi-Ko: Helsinki 1961. Alun perin ilmeisesti Gay Ghastly Holiday. Fawcett 1953.

Ei kommentteja: