Suomessa syötiin makaronivelliä yleisesti vielä
1960-luvulla. Tätä ruokaa pidetään nykyään yleisesti kammotuksena eikä sillä
ainakaan ole mitään tekemistä italialaisen pastan kanssa. Enää
makaronivelliä ei syödä.
Italialainen pasta on kuitenkin tuntemassamme muodossa
elänyt vasta noin parisataa vuotta. Modernit pastat ovat syntyneet vasta
1700-luvulla. Sitä ennen italialaiset sekoittivat makaroneihinsa voita,
juustoja ja - sokeria. Aivan kuin suomalaiset vielä 1960-luvulla. Vasta
1700-luvun myötä eurooppalaisessa ruokakulttuurissa erotellaan
suolaiset ja makeat maut toisistaan.
Voidaan kytkeä tämä muutos ruokakulttuurissa modernien subjektikäsitysten syntyyn. Aikaisemmin, vielä 1600-luvulla,
oli ajateltu ihmisen olevan erottamaton kokonaisuus, moderneissa
malleissa
ihmisen mieli ja ruumis eroteltiin toisistaan. Samaan aikaan
makeat ja suolaiset maut erotettiin toisistaan. Syntyy moderni
keittiö. On tulevan tutkimuksen työ selvittää, millaisia diskursiivisia
prosesseja tähän muutokseen sisältyy. On kuitenkin tässä vaiheessa järkevää
todeta mm. se, miten keskiaikaiset piparit ovat samaan aikaan sekä
tulisia pippureista että makeita sokerista. Myöhemmin tulisuus ja
makeus varataan omiin ruokalajeihinsa ja niiden syöntiä
kontrolloidaan tarkalla ruokailujärjestyksellä ja sallittujen ruokailuvälineiden
määrittelyllä.
Voidaan kuitenkin melko turvallisesti todeta, että
suomalainen moderni täydentyy vasta, kun makaronivellistä opetellaan luopumaan
1970-luvun ja viimeistään 1980-luvun myötä. Suolainen ja makea erotellaan
toisistaan; suomalainen lääkitsee kahtiajaossa syntynyttä ikäväänsä
kiinalaisten
ravintoloiden hapanimelillä kastikkeilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti